Wat doet een seksuoloog? Een stukje van de sluier opgelicht

pijn bij het vrijenseksualiteit
  • 14 september 2021
  • Door Hellen Nagel

Wat doet een seksuoloog? Een stukje van de sluier opgelicht

Mensen vragen mij vaak wat een seksuoloog nou eigenlijk doet. Veel mensen hebben daar ook een beeld bij dat niet helemaal klopt. Vandaar dat ik daar eens wat dieper op wilde ingaan.

Een seksuoloog behandelt zowel vrouwen als mannen, maar ook stellen. Afhankelijk van de hulpvraag kom je dus alleen of met je partner.

Pijn bij het vrijen | onzekerheid in relatie

Een veel voorkomende klacht waarmee vrouwen om hulp komen vragen is bijvoorbeeld pijn bij het vrijen, waardoor zij zich onzeker voelen in hun relatie. Anderen komen omdat ze geen zin meer in seks hebben waardoor ze zich afvragen of ze nog wel genoeg van hun partner houden. Ze voelen zich daardoor onzeker in de liefde en samen met een seksuoloog gaan ze dan op zoek naar hoe je het samen weer leuk en opwindend kunt krijgen. 

Zowel vrouwen als mannen kunnen bij een seksuoloog komen omdat ze zich onzeker in bed voelen vanwege het feit dat ze bijvoorbeeld vaginistisch zijn of een erectieprobleem hebben. Onderliggend is er bij hen vaak sprake van een wat verwrongen zelfbeeld, waardoor ze zich onzeker voelen over onder andere hun uiterlijk in de relatie.

Wat doet een seksuoloog?

In het begin van het behandeltraject wordt er eerst samen met de cliënt(e) gezocht wat de precieze oorzaak is van de klachten en wat de factoren zijn die nu nog een rol spelen waardoor het niet vanzelf oplost. Daarvoor is het belangrijk om eerst de hele voorgeschiedenis uit te pluizen, zowel op medisch, psychologisch als op seksueel gebied. Zo zal er dus ook altijd gekeken worden naar hoe de seksuele opvoeding in de jeugd is geweest. Van wie en hoe je seksuele voorlichting hebt gekregen en of er taboe rondom seks hing, zijn een paar thema’s die uitgevraagd worden. Als eenmaal duidelijk is wat waardoor de bestaande klachten zijn ontstaan, kan de behandeling echt gestart worden. In een traject met een seksuoloog wordt er vooral veel uitgelegd, krijg je vervolgens opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan en bespreek je de volgende keer hoe die zijn gegaan. Het is een misverstand om te denken dat een seksuoloog samen met de cliënt(e), seksuele handelingen doet. In feite wordt er in de spreekkamer alleen maar gesproken. In een gemiddeld traject heb je zo’n 8 tot 10 afspraken met tussenpozen van 2 tot 4 weken.

Vind een seksuoloog die bij je past!

Voor het welslagen van de behandeling is het erg belangrijk dat je een goede klik hebt met je behandelend seksuoloog. Om daar achter te komen is het goed om bijvoorbeeld eerst eens even kort met elkaar te bellen. Dan merk je snel genoeg of er een match is, wat natuurlijk super belangrijk is als je jouw onzekerheid in bed of in je relatie moet gaan bespreken. 

Het is ook erg belangrijk om erachter te komen of de seksuoloog die je kiest, veel ervaring en kennis heeft van jouw probleem. Natuurlijk is elke seksuoloog opgeleid om alle seksuele problemen te kunnen behandelen, maar iedere seksuoloog heeft wel zo zijn of haar eigen expertises. Het is daarom aan te raden om de websites goed te lezen en door het telefoongesprek erachter te komen of diegene genoeg kennis en ervaring heeft om met jou en je klacht aan het werk te gaan. Want ja, het gaat er wel over dat jíj gezien en gehoord wordt met jouw gevoelens van onzekerheid in de liefde of onzekerheid over je uiterlijk. Dat zijn namelijk best intieme onderwerpen om over te praten. 

Het verschil tussen een gynaecoloog-seksuoloog en een seksuoloog

Seksuoloog kan je alleen worden als je arts bent of psycholoog. Zij zitten samen in de opleiding tot seksuoloog. De artsen krijgen veel psychologische kennis en vaardigheden terwijl de psychologen veel medische zaken en kennis over het menselijk lichaam moeten bijleren. 

Als gynaecoloog, combineer ik mijn medische kennis van de bekkenbodem en van de vrouwelijke hormonen op een unieke manier met mijn expertise als seksuoloog. Zo kan ik in tegenstelling tot een psycholoog-seksuoloog, mensen ook lichamelijk onderzoeken als dat nodig is. De lichamelijke (pijn)klacht kan zo in het juiste perspectief gezet worden. Zowel de medische als psychologische aspecten van de klacht, kan ik zo mooi integreren in de behandeling, waardoor jij je weer vrij voelt en niet meer onzeker in je relatie.

Als je pijn bij het vrijen hebt of chronische pijn in het bekkengebied, waardoor je je onzeker voelt in bed of in de liefde, neem dan gerust contact met me op. Samen kijken we dan wat de beste route is voor jouw herstel!

Auteur

Hellen Nagel

  • 5.0 (2)

Bekijk profiel

Laatse berichten.

Wat is paardencoaching: hoe werkt het en waar kan een paardencoach jou mee helpen?

Allereerst de vraag: ‘Wat is paardencoaching?’ Bij deze vorm van coaching wordt het paard ingezet als middel om mensen te […]

Waarom jij altijd drukker bent dan jouw collega en hoe systemisch werk jou kan helpen

In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met systemisch werk en wat het verschil is met andere […]

Wat is lifecoaching en wat doet een lifecoach

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: ‘Ik zoek een lifecoach, maar hoe vind ik een goede coach?” Een vraag die […]

UBUNTUM © 2024 - Powered by Brand Booster