Wat is paardencoaching: hoe werkt het en waar kan een paardencoach jou mee helpen?

persoonlijke groei, welzijn en geluk
  • 18 september 2021
  • Door Hester Draaijer

Wat is paardencoaching: hoe werkt het en waar kan een paardencoach jou mee helpen?

Allereerst de vraag: ‘Wat is paardencoaching?’ Bij deze vorm van coaching wordt het paard ingezet als middel om mensen te helpen mentaal sterker te worden, minder stress te ervaren en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Afhankelijk van de aanbieder en de manier van inzet gebruiken sommige mensen ook wel de term paardentherapie. 

Waarom worden paarden gebruikt voor coaching?

Paarden beschikken als vluchtdieren over een aantal fantastische strategieën om te kunnen overleven in de natuur. Zo leven ze in kuddeverband en hebben ze scherpe zintuigen waarmee ze altijd in verbinding staan met elkaar en met de omgeving. Ze communiceren via lichaamstaal en door af te stemmen op verschillende energiefrequenties. Hiermee zorgen ze voor een gezonde gebalanceerde kudde die goed samenwerkt en gevaar snel opmerkt.  Zodat ze in staat zijn te vluchten wanneer het nodig is. 

Een andere overlevingsstrategie is dat paarden een zeer goed werkend mechanisme voor stressregulatie hebben. Na een moment van gevaar en vluchten (stress!) laten zij deze spanning meteen weer los via hun lijf. Bijvoorbeeld door middel van gapen, scheten, poepen, trillen of rollen. Hierna is de balans in zichzelf en de kudde weer teruggekeerd en zijn ze weer terug naar het hier en nu. Ze kunnen niet alleen zichzelf spanningsvrij houden maar ook elkaar door spanning bij hun soortgenoot over te nemen en los te laten. 

Paarden vertonen dit natuurlijke gedrag ook wanneer zij met mensen in contact zijn die op dat moment in hun beleving onderdeel worden van de kudde. Tijdens een sessie paardencoaching wordt dit gegeven gebruikt als informatiebron. 

Hoe gaat coaching met paarden?

De coachee (klant) staat met het paard in de bak en vormen samen een mini-kudde. Het paard gaat instinctief op zoek naar veiligheid en balans en wil ontdekken wie zijn kuddegenoot is. Hij tuned in op de energiefrequentie van coachee en fungeert hierdoor als spiegel. De coachee wordt hierdoor heel bewust van zijn lichaam gevoel en zijn onderbewuste. Door dit toe te laten komt er spanning vrij dat het paard gaat overnemen en loslaten via zijn lijf en hetzelfde zie je vervolgens gebeuren bij de coachee. Ook wil hij de onderlinge verhoudingen scherp stellen: ben je een leider of een volger en kan ik je vertrouwen? 

De rol van de paardencoach

Een paardencoach observeert tijdens de sessie zowel het gedrag en de signalen van het paard als dat van de coachee. Zij kan hierbij haar eigen gevoel en intuïtie inzetten om nog beter de context te begrijpen. Maar een goede paardencoach vult niet zelf de betekenis in van wat er zich in de bak afspeelt. Door goede vraagstelling van de coach voelt de klant zelf al heel snel precies aan wat het paard duidelijk wil maken en welk thema wordt aangeraakt.   

Voor welke hulpvragen kan ik terecht bij een paardencoach?

Mensen denken bij paardencoaching of paardentherapie al gauw aan het helpen van kinderen (al dan niet met een beperking), teamcoaching of aan mensen met heftig trauma. Maar je kan paarden ook enorm goed inzetten om mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Veel voorkomende thema’s zijn verbinding met jezelf en anderen, zelfvertrouwen, grenzen aangeven, beter luisteren naar je gevoel/hart i.p.v. je hoofd, oplossen van onderbewuste blokkades en weten wat je nou écht wil in het leven. 


Waarom is coaching met paarden zo waardevol?

Ongeveer maar 5 % van het menselijk gedrag speelt zich af op het bewuste niveau. Dat betekent dat 95% onbewust is! Een paard tuned meteen in op dit onderbewuste niveau waardoor er na 1 sessie paardencoaching soms doorbraken worden gemaakt die bij “gewone coaching of therapie” pas na een aantal sessies naar boven komen.

Het paard spiegelt immers het onderbewuste waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt.  Door vervolgens blokkades op te heffen op dit niveau vindt er letterlijk een shift van energie plaatst wat blijvende effecten heeft. Dit kan ook op energie in het systeem zijn. Waardoor relaties in het dagelijks leven positief veranderen of meer in berusting komen. 

Een ander groot voordeel is dat paarden geen woorden nodig hebben. Er kunnen grote resultaten bereikt worden zonder dat iemand (veel) hoeft te praten. Tot slot geeft het een heel veilig gevoel dat paarden geen oordeel en afwijzing kennen. Hierdoor durven mensen zich meestal veel beter open te stellen en kunnen ze ervaren hoe het is om helemaal jezelf te zijn, zonder angst van afwijzing. Het enige dat een paard wil is dat jij jezelf bent. 

Wat kost paarden coaching en wordt het vergoed?

De kosten zijn afhankelijk van de aanbieder. Maar een goede paardencoach die echt kwaliteit levert en resultaten boekt vraagt tussen de 150 en 250 euro per sessie. In enkele gevallen kan paardencoaching vergoed worden door de zorgverzekeraar maar meestal niet. Het aantal sessies is afhankelijk van de hulpvraag. Het beste kan je gaan voor een goede coach met een holistisch traject die jou echt helpt jouw kwaliteit van leven blijvend te verbeteren. Vaak willen werkgevers ook wel bijdragen in de kosten als het traject aanzienlijke verbetering brengt in jouw welzijn en ontwikkeling op de werkvloer of om verzuim te voorkomen.

Auteur

Hester Draaijer

Nog geen beoordelingen.

Bekijk profiel

Laatse berichten.

Waarom jij altijd drukker bent dan jouw collega en hoe systemisch werk jou kan helpen

In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met systemisch werk en wat het verschil is met andere […]

Wat doet een seksuoloog? Een stukje van de sluier opgelicht

Mensen vragen mij vaak wat een seksuoloog nou eigenlijk doet. Veel mensen hebben daar ook een beeld bij dat niet […]

Wat is lifecoaching en wat doet een lifecoach

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: ‘Ik zoek een lifecoach, maar hoe vind ik een goede coach?” Een vraag die […]

UBUNTUM © 2024 - Powered by Brand Booster