Wat is lifecoaching en wat doet een lifecoach

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: ‘Ik zoek een lifecoach, maar hoe vind ik een goede coach?” Een vraag die ik helemaal kan begrijpen. Want wees eerlijk… het stikt van de coaches in Nederland. En als je gaat googelen dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Naast de vraag ‘hoe vind ik een goede coach’ krijg ik ook de vraag ‘wat doet een lifecoach precies en wat is lifecoaching?’ En ook niet onbelangrijk, wat kost lifecoaching.

Tijd om uitleg te geven.

Lifecoaching

Lifecoaching is bedoelt om mensen te helpen antwoorden te vinden op levensvragen en situaties waar ze mee zitten. Waar zijn ze in vastgelopen en wat belemmert hen? Dit kunnen privé situaties zijn, maar ook werkgerelateerde vragen.

Lifecoaching is werken aan je persoonlijke ontwikkeling; een investering om het beste uit jezelf te halen. Door juiste keuzes te maken en te focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn in je leven haal jij het beste uit het leven!

Door middel van lifecoaching kom je snel tot de kern van je probleem en word je geprikkeld en uitgedaagd om oude pijn op te ruimen en nieuwe ideeën en veranderingen door te voeren.

Wanneer weet ik of een life coach goed is?

‘Ik zoek een lifecoach. Waar moet ik op letten?’

En: Hoe vind ik een goede coach?

Belangrijk hierbij is dat de coach een opleiding heeft gevolgd met het keurmerk van de NOBCO/EMCC met EQA-accreditatie (NOBCO is de Nederlandse orde van beroepscoaches). Dit houdt in dat ze als coach bekwaam zijn en dat de opleiding die ze gevolgd hebben voldoet aan de strenge eisen van het keurmerk. Wanneer een coach aangesloten is bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld de NOBCO, dan mag je er vanuit gaan dat de coach haar vak serieus neemt en actief werkt aan kwaliteit door te ontwikkelen en te blijven leren. Dit is een voorwaarde voor de aansluiting bij de NOBCO.

Zoek je een coach die daadwerkelijk bijdraagt aan het succes en welzijn van jou of van je medewerkers? Die werkt vanuit kennis en kunde en garant staat voor kwaliteit?  Kies dan voor een NOBCO-coach die professioneel, integer en met verstand van zaken echt het verschil kan maken.

Maar ook niet onbelangrijk op de vraag: ‘hoe vind ik een goede coach’ is de vraag of je een klik hebt met de coach. Daar kom je achter door onderzoek te doen. Door websites te bekijken en het profiel van de coach te lezen.

Gratis een kennismakingsgesprek

Zelf bied ik altijd eerst een gratis kennismakingsgesprek aan. Zo kan de coachvraag worden uitgediept en kan ik inschatten of ik de juiste coach ben voor jouw situatie en of er een gezamenlijke klik is. In dit gesprek bespreken we ook de mogelijkheden die ik bied, zodat je een indruk krijgt in hoe ik werk en of dit je gaat helpen. Zo’n gesprek maakt veel duidelijk en je krijgt antwoorden op al je vragen.

Wat doet een lifecoach?

Zoek je een lifecoach en wil je weten wat een life coach nou precies doet? Een lifecoach wordt ook wel een Persoonlijk Coach genoemd. Een lifecoach helpt je om stil te staan bij wie je bent. Niet door erover te praten, maar juist te helpen om te leren luisteren naar je gevoelens. En deze te leren begrijpen. Ik ga er vanuit dat jij zelf heel goed weet wat voor jou het beste is. Het probleem is alleen dat je er niet bij kunt, omdat het onbewust is.

‘’Een life coach helpt en begeleid jou tot persoonlijke groei en effectiviteit door te motiveren en te inspireren, zodat jij je volledige potentieel benut.’’

Een hele mondvol, maar wat houdt dit nou precies in? Het gaat om jouw levensgeluk! En om gelukkig te kunnen zijn is het nodig te weten wie je bent en wat je nodig hebt. Zelfkennis dus. Zelfkennis geeft je inzichten in wat jij belangrijk vindt in je leven en wat jouw diepste verlangens zijn. Een soort innerlijke vrijheid.

Ik help je als persoonlijke coach
Ik help je bij het onderzoeken van jouw situatie: ‘waar loop je tegenaan en wat wil je graag veranderen?’

Dit doe ik door te werken aan zelfinzicht: ‘wie ben je? Wat drijft je? Waar krijg je energie van?’ Door belemmeringen te overwinnen en patronen te doorbreken. Door doelen te stellen: waar sta je nu, waar wil je naar toe en welke stappen ga je zetten?

De werkwijze van een persoonlijke coach

Samen met een lifecoach ga je aan de slag. Zelf werk ik in mijn praktijk met een aantal vaste onderdelen die altijd terugkomen:

  1. In eerste instantie gaat het om de coachvraag. De situatie waarin jij zit en die voor jou niet meer prettig is. Je zit niet lekker in je vel en je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan stress, verlegen zijn, een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Teveel pleasen, jezelf spiegelen aan anderen of jezelf wegcijferen. Maar ook vragen als: is het werk wat ik doe nog wel wat ik wil en alle andere loopbaanvragen. Hier kan een lifecoach je bij helpen.

Aan de hand van de coachvraag wordt een coachdoel opgesteld. Wat wil je uiteindelijk bereikt hebben aan het einde van het traject? Het coachdoel staat centraal tijdens het hele traject, maar kan tussentijds wel aangepast worden, door de inzichten die je krijgt.

  1. Drie vragen zijn belangrijk bij lifecoaching:
  • Wie ben ik?
  • Wat wil/doe ik?
  • Wat kan ik?

Om antwoorden te vinden op deze vragen is bewustwording en zelfkennis van groot belang. Tijdens elke sessie werken we aan een actuele situatie die jij in je leven of op je werk meemaakt. We staan stil bij het moment, wat er gebeurt en welke rol jij daarin hebt.

  1. We brengen in kaart hoe tevreden je op dit moment bent met de verschillende aspecten van je leven? Je kunt je leven indelen als een taartvorm met verschillende punten. Denk aan familie, vrienden, gezin, vrienden, werk, gezondheid, persoonlijke groei, zelfbeeld, geluk, enz. enz.
  2. Jouw waarden, kwaliteiten en valkuilen worden in beeld gebracht. Maar ook jouw talenten en hoe je die verder kunt ontplooien. Wat zijn je dromen en hoe kan je die omzetten naar doelen.
  3. We werken aan een betere balans in je leven: in werk en privé. Door te kijken naar jouw energievreters en energiegevers. Naar draaglast en draagkracht. Maar ook kijken we naar rustbrengers die ervoor zorgen dat je jezelf kunt ontladen en je energie overhoudt om naast al je taken tijd hebt voor jezelf. Me-time dus.
  4. We maken gebruik van diverse methodieken en oefeningen waar je tijdens de sessies, maar ook thuis mee aan de slag gaat. Om in de praktijk te oefenen.

Een lifecoach heeft als doel om jou de regie weer te geven over jouw leven. Positief, gelukkig en met nieuwe energie! Om de beste versie van jezelf te worden.

Ook binnen organisaties geeft een lifecoach begeleiding aan teams om in lastige situaties te kunnen bijdragen aan een oplossing. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen om beter om te kunnen gaan met stress, conflicten en ziekteverzuim.

Lifecoach tarieven

Werken aan persoonlijke groei is investeren in jezelf. Zie het als een meerwaarde voor je leven. De kosten voor coaching is altijd afhankelijk van het traject wat je gaat volgen en is daarom maatwerk.

Vaak biedt een lifecoach een traject aan waarin het helemaal draait om het behalen van resultaat. Dit is veel effectiever dan ‘uurtje factuurtje’ omdat de coach precies weet wat ervoor nodig is om te zorgen dat jij bereikt en krijgt wat je graag wilt.

Ook is een traject vaak nodig omdat de coach een eigen methode heeft ontwikkeld, waarin je stap voor stap resultaten behaald. Deze methode zit verwerkt in het traject.

Wat is het waard dat jij straks weer stevig in je schoenen staat en veerkrachtig wordt? Wat is het waard dat jij straks weer alle situaties aankunt?

Zelfvertrouwen geeft zelfrespect waardoor je lekkerder in je vel zit en dit uitstraalt naar je omgeving.

‘Ik zoek een lifecoach?’  => Mijn expertise = jou helpen met je persoonlijke ontwikkeling:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Grenzen aangeven
  • Assertief zijn
  • Stress verminderen
  • Rust in je hoofd
  • Minder moeten
  • Omgaan met emoties en gevoelens
  • Bewustwording
  • Communicatieve vaardigheden
  • Persoonlijke effectiviteit

Als je wilt weten hoe dit in jouw situatie kan werken, bekijk dan meer informatie op mijn profiel of vraag een gratis gesprek met mij aan, zodat we samen kunnen kijken wat je nodig hebt.

Auteur

Marijke Wielink

  • 5.0 (1)

Bekijk profiel

Laatse berichten.

Wat is paardencoaching: hoe werkt het en waar kan een paardencoach jou mee helpen?

Allereerst de vraag: ‘Wat is paardencoaching?’ Bij deze vorm van coaching wordt het paard ingezet als middel om mensen te […]

Waarom jij altijd drukker bent dan jouw collega en hoe systemisch werk jou kan helpen

In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met systemisch werk en wat het verschil is met andere […]

Wat doet een seksuoloog? Een stukje van de sluier opgelicht

Mensen vragen mij vaak wat een seksuoloog nou eigenlijk doet. Veel mensen hebben daar ook een beeld bij dat niet […]

UBUNTUM © 2024 - Powered by Brand Booster