Waarom jij altijd drukker bent dan jouw collega en hoe systemisch werk jou kan helpen

persoonlijke groei, welzijn en geluk
 • 15 september 2021
 • Door Can Kroezen-Cornelissen

Waarom jij altijd drukker bent dan jouw collega en hoe systemisch werk jou kan helpen

In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met systemisch werk en wat het verschil is met andere vormen van coaching. Heel vaak krijg ik namelijk de vraag: Wat is systemisch coachen nou eigenlijk? Dat vertel ik je natuurlijk graag!

Systemisch coachen is een methode om helderheid te krijgen in vaak onbewuste patronen en overtuigingen. Door systemisch te kijken naar jouw vraag opent zich een onderliggende waarheid die inzicht en mogelijkheden brengt. We kijken namelijk verder dan alleen maar de vraag. We kijken naar het geheel en de vraag achter de vraag. En daarvoor maken we gebruik van jouw hele systeem. 

Wat levert systemisch werken jou op?

Tijdens systemisch werken ga je zien hoe familiebanden en de systemen waar je deel van uitmaakt jou beïnvloeden en hoe je daar je eigen weg in kunt gaan. Je leert hoe je je (onbewuste) belemmerende overtuigingen kunt loslaten. Systemisch coachen maakt onzichtbare zichtbaar en daarin ligt een grote transformerende kracht. Het enige wat je nodig hebt is een open houding en een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

Hoe werkt systemisch werken?

Hoe systemisch werken werkt laat ik je graag zien met een voorbeeldvraag die gaat over het voelen van veel verantwoordelijkheid en druk op je schouders. Als professional ben je natuurlijk verantwoordelijk maar nog meer: Je voelt je zo verantwoordelijk. Maar hoever ga jij daarin en waarom doe je dat eigenlijk? Dit is wat ik vaak zie gebeuren bij mijn klanten:

 1. Ze hebben regelmatig het gevoel dat zij alles op zich moeten nemen omdat anders het hele kaartenhuis instort. Dit kan zowel privé als zakelijk het geval zijn.
 2. Ze nemen veel verantwoordelijkheid over. Vaak van collega’s maar soms zelf van hun leidinggevende.
 3. Ze dragen te veel voor een ander. Willen een ander niet belasten of juist iets voor een ander oplossen.

Veel van mijn klanten kennen dit ontzettend goed. Altijd druk. Maar meestal voor een ander. Bijna nooit voor zichzelf. 

Wanneer ze er genoeg van hebben ’s avonds uitgeblust op de bank te liggen, niet de erkenning te krijgen die ze verdienen en het verlangen om hier nu iets aan te veranderen, komen mensen bij mij.

Nieuwe inzichten op doen

Tijdens de sessie zie ik in 99% dat men veel herkent uit de gezinssituatie zodra ik ze daarop wijs. Nooit bij stilgestaan maar ineens zien ze dat ook daar zij zich al op jonge leeftijd verantwoordelijk voelden voor het welzijn van hun vader of moeder, broer of zus.

Is dit herkenbaar voor jou? Dan is het waarschijnlijk zo dat door omstandigheden en een innerlijk apèl jij je als kind geroepen hebt gevoeld om een beweging te maken zodat je vader of moeder het niet zo zwaar zou hebben. Het kan zijn dat je je niet eens bewust bent dat je dit deed en nog steeds doet. Of je hebt op hele jonge leeftijd gevoeld dat je het zelf moest zien te rooien of voor je broertjes en zusjes moest zorgen.

De parels

Deze houding in je vroege jeugd heeft je natuurlijk ook heel veel gebracht! Je herkent je misschien wel in de volgende prachtige eigenschappen:

 • Krachtig, 
 • Betrouwbaar, 
 • Verantwoordelijk, 
 • Zelfstandig, 
 • Stabiel, 
 • Oplossingsgericht. 

De keerzijde van de medaille is dat dit ook te veel kan zijn. Je draagt te veel voor een ander, je voelt je te verantwoordelijk, en je geeft teveel aan die ander. Dit zorgt voor een uitgeblust gevoel aan het eind van de dag. Je eigen plek innemen, is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven! Wanneer deze professionals bij mij komen omdat ze voelen dat ze iets moeten doen om voor zichzelf te gaan staan, ga ik als eerste aan het werk door te helpen om ze hun eigen plek weer in te laten nemen. 

Door middel van opstellingen laat ik hen zien welke plek zij nu innemen en wat het effect daarvan is op henzelf en hun omgeving. Door opstellingen te doen m.b.v. vloerankers maken we zichtbaar waar het probleem zit. Zichtbaar is misschien niet helemaal het juiste woord. Ze voelen, zien en weten waar het probleem zit. Door interventies te plegen help ik ze om hun eigen plek in het gezin van herkomst (weer) in te nemen. En vanuit die plek leren ze: 

 1. Los te laten wat niet van hen is. 
 2. Verantwoordelijkheden daar te laten waar ze horen. 
 3. Dat mensen hun eigen proces te gaan hebben.
 4. Dat jij dat niet alles hoeft op te lossen.

Deze verandering geeft al zoveel vrijheid en ruimte voor je eigen ontwikkeling dat we daarna zien dat de klanten hele mooie overwogen keuzes maken die hun eigenaarschap vergroten en hun zelfbeeld veranderen. Maar ook de wijze waarop zij naar familie- en arbeidsrelaties kijken, verandert. Gevolg is vrijheid en intrinsieke gemotiveerde beslissingen.

Nieuwsgierig? Ik wil systemisch werken

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vraag waarmee je al langer rondloopt? In 1 enkele sessie kan systemisch coachen je precies het goede pad op sturen. Een sessie duurt vaak tussen 1 uur en 2 uur en mijn ervaring is dat het ook online prachtig kan. Omdat je eigenlijk nooit weet hoelang een sessie precies duurt en er niet midden in een opstelling gestopt wordt, wordt er meestal een tarief per sessie afgesproken.

Auteur

Can Kroezen-Cornelissen

 • 0.0 (1)

Bekijk profiel

Laatse berichten.

Wat is paardencoaching: hoe werkt het en waar kan een paardencoach jou mee helpen?

Allereerst de vraag: ‘Wat is paardencoaching?’ Bij deze vorm van coaching wordt het paard ingezet als middel om mensen te […]

Wat doet een seksuoloog? Een stukje van de sluier opgelicht

Mensen vragen mij vaak wat een seksuoloog nou eigenlijk doet. Veel mensen hebben daar ook een beeld bij dat niet […]

Wat is lifecoaching en wat doet een lifecoach

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: ‘Ik zoek een lifecoach, maar hoe vind ik een goede coach?” Een vraag die […]

UBUNTUM © 2024 - Powered by Brand Booster